[MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Jeśli masz problem techniczny dotyczący Scirocco mk3, tu zapytaj o rozwiązanie.
RADZIU
Początkujący
Początkujący
Posty: 45
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 07:17

[MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: RADZIU » wtorek, 23 lut 2010, 17:01

Instrukcja modyfikacji zachowania zegarów tak żeby zachowywały się jak w R-ce czyli wychylały po włączeniu zapłonu w całym swoim zakresie.

Wygląda to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=QQLVvmgH4lQ

Potrzebny jest interfejs VAG-COM w wersji VAG 908.1 .

Instrukcja z NETU w oryginale bez tłumaczenia (żeby nie było potem na mnie):
[Select]>[17 - Instruments]>[Coding - 07]>[Long Coding Helper]
Click on each of the Byte numbers in step 3) and you\'ll see the selectable options below.
Check the box for \"Gauge Test/Needle Sweep active\"
[Do It!]

UWAGA! Nie sprawdzona - bo jeszcze nie odebrałem swojej sroczki.

Przy odbiorze samochodziku w salonie zagadam żeby przeprogramowali mi sterownik zegarów i odblokowali mi tą funkcję przez serwisowy interfejs.

Jeżeli ktoś to sprawdzi wcześniej niech da znać.

Awatar użytkownika
olskar
Początkujący
Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: wtorek, 10 lis 2009, 11:46

Odp: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: olskar » wtorek, 23 lut 2010, 17:52

Trzeba jeszcze dodać, że modyfikacja możliwa podobno tylko w Scirocco po 45 tygodniu produkcyjnym 2009
Scirocco MK3 "White Candy" 2.o TSI 6G [docieranie silnika]

Awatar użytkownika
skladaczek0
Początkujący
Początkujący
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 19 sty 2010, 19:51
Model: Scirocco III

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: skladaczek0 » niedziela, 14 mar 2010, 12:00

Właśnie ogładałem filmik który prezentuje Scirocco R i jest tam moment jak pokazują właśnie zegary i na komputerze wyświetla się prędkość z jaką jedzie samochód. Czy ta opcja jest jedynie w R-kach czy w pozostałych wersjach Scirocco też można przestawić komputer żeby pokazywał obecną prędkość?

A tu filmikhttp://www.youtube.com/watch?v=encBivtA ... re=related ok. 42 sekunda filmiku.

Awatar użytkownika
górnik
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 371
Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 13:21
Model: Scirocco III
Numer GG: 4326976
Lokalizacja: Warszawa

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: górnik » niedziela, 14 mar 2010, 13:28

nie tylko w Rce ;)

Awatar użytkownika
rako
Początkujący
Początkujący
Posty: 83
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2009, 19:55
Numer GG: 2020842

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: rako » niedziela, 14 mar 2010, 15:38

To jest standard przynajmniej w modelach wyprodukowanych od czerwca 2009 (RM2010), a wczesniej chyba tez.
Ja mam to samo

Awatar użytkownika
olskar
Początkujący
Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: wtorek, 10 lis 2009, 11:46

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: olskar » poniedziałek, 29 mar 2010, 22:39

Standard gdy masz biały wyświetlacz MFA, ale bodajże musi być Plus

-- niedziela, 21 mar 2010, 16:44 --

Mam do was pytanie, czy ktoś testował u siebie Automatyczne zamykanie panoramy i szyb podczas deszczu?

chodzi mi konkretnie o tę funkcję : http://www.my-gti.com/204/volkswagen-go ... nd-sunroof

Wszystko jest niby ok, ale jak patrze na instrukcję to ze screenów wynika, że Software Codding jest 00471077 a z tego w wyjaśnieniu podają to, że 0020893.

i tak się zastanawiam, bo potem przy konwertowaniu do hexa trzeba dodać do 1 liczby 4 i gdyby wziąć tę wartość ze screena to wyjdzie liczba dwu cyfrowa a to już chyba będzie za długi kod.

I mam pytanie czy ja coś źle liczę, czy może to nie chodzi o ten software Coding z tego screena..

-- poniedziałek, 29 mar 2010, 21:35 --

Sprawdzałem dzisiaj sposób podany przez Radzia i nie działa. Nie ma takich opcji w VAGu (scirocco mam MY 2010 7 tydzien produkcyjny wiec to nie kwestia tego).

Jednakże, znalazłem inny sposób, który wypróbowałem i DZIAAAŁA!! :D

Tak więc dla wszystkich zainteresowanych wrzucam przeklejona instrukcję z angielskiego forum.

instrukcja z http://www.sciroccocentral.co.uk z małym tłumaczeniem (nie chciało mi się wszystkiego bo nie znam się na tym i nie chciałem, żeby coś się przekręciło) :
Car instruments 17 -
Adaptation
Z listy należy wybrać Staging
If it works it will come up "inactive" if it doesn't work it will come up "error",

Jeśli jest "not active" zjedź do listy i wybierz "active"

Musisz podać shop number trzycyfrowy kod i następnie pięciocyfrowy kod.

next to it its in the lower section

następny post z tegoż forum
[numbers are not specific I just used 785 and 00500 they are at the bottom of the screen and its a workshop number and dealer number. ]
Na początku nie zaskoczyło nam, ale to dlatego, że robiliśmy na zapalonym silniku. Potem jak spróbowaliśmy na zapłonie odrazu zaskoczylo:)

Mam nadzieje, że pomogłem :)


ps. śmiesznie, że jak nikt nie napisał posta w międzyczasie to forum edytuje tak jakby moja poprzednia wiadomość :) Teraz wygląda jakbym jakiś elaborat pisał :)
Scirocco MK3 "White Candy" 2.o TSI 6G [docieranie silnika]

RADZIU
Początkujący
Początkujący
Posty: 45
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 07:17

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: RADZIU » wtorek, 30 mar 2010, 14:49

Gratuluje olskar! Napisz jeszcze na jakim sprzęcie działałeś i której wersji VAG'a użyłeś.

Awatar użytkownika
olskar
Początkujący
Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: wtorek, 10 lis 2009, 11:46

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: olskar » wtorek, 30 mar 2010, 15:45

VAG-COM w wersji VAG 908.1, czyli taka jaką Ty wskazałeś do 1 instrukcji :)
Scirocco MK3 "White Candy" 2.o TSI 6G [docieranie silnika]

RADZIU
Początkujący
Początkujący
Posty: 45
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 07:17

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: RADZIU » wtorek, 30 mar 2010, 17:35

A producent?

kamil1555
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 18 lis 2017, 08:01
Model: Scirocco III
Numer GG: 1133143

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: kamil1555 » czwartek, 4 sty 2018, 17:11

WIem, że może i odkop, ale właśnie aktywowałem sobie w liczniku staging, bo byl not active, wziąłem na active. Zapisało się active, ale nic się nie dzieje po włączeniu zapłonu, nie ważne czy odpalony czy na zaplonie. Nr licznika: 1K8 920 872 A . Rocznik auta 2011.

1 6 D
Początkujący
Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: środa, 25 paź 2017, 15:36
Model: Scirocco III

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: 1 6 D » sobota, 6 sty 2018, 22:34

Jeśli zmieniłeś na stałe opcje staging na active to musi działać jak wsiadasz do auta to włącz zapłon bez uruchamiania rozrusznika i muszą wskazówki się poruszyć


Btw w eepromie licznika można ustawić czy wskazówki mają być podświetlone podczas tego czy, tak samo w liczniku który ma nieaktywny kanał adaptacji można go aktywować grzebiąc w eepromie i jeszcze kilka rzeczy

W trybie drl można ustawić w eepromie żeby były podświetlone same wskazówki

kamil1555
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 18 lis 2017, 08:01
Model: Scirocco III
Numer GG: 1133143

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: kamil1555 » poniedziałek, 8 sty 2018, 08:19

Dziękuję za odpowiedź. Zaczeło działać po odpięciu akumulatora, nie wiem dlaczego, ale działa i to mnie cieszy. Co do zabaw w eepromie jest do tego jakies how to? Chętnie bym to potestował i pomodyfikował. Są jeszcze jakieś ukryte możliwości? Przy okazji zapytam jak zrobić(przekodować) światła dzienne na długich, albo na samych postojach z przodu?

1 6 D
Początkujący
Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: środa, 25 paź 2017, 15:36
Model: Scirocco III

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: 1 6 D » poniedziałek, 8 sty 2018, 08:34

Napisz mi Pw z auto scanem to może coś pospowiem

kamil1555
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 18 lis 2017, 08:01
Model: Scirocco III
Numer GG: 1133143

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: kamil1555 » poniedziałek, 8 sty 2018, 08:56

Ok. Dziękuję. Wysłałem PW.

1 6 D
Początkujący
Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: środa, 25 paź 2017, 15:36
Model: Scirocco III

Re: [MOD] Instrukcja modyfikacji zegarów w MK3

Post autor: 1 6 D » wtorek, 6 lut 2018, 09:19

Jak coś w Szczecinie lub okolicy mogę aktywować tą opcję nawet gdy jest niedostępna z poziomu VCDS, jak również mogę przepisać immobilizer jak ktoś chce zmieniać licznik. Jestem też jeszcze w fazie testów polonizacji liczników z 2011 roku modelowego z softem 4xx.

ODPOWIEDZ