Scirocco II Cabrio Dirka Schneider'a PDF Drukuj Email
Wpisany przez Kamil   
czwartek, 18 października 2007 20:11

"Moje Scirocco II GTX opuściło fabrykę Karmann'a w Osnabrueck latem 1986 roku a następnie trafiło na południe do Baden, gdzie było przerobione przez firme Hornstein na kabriolet. Koszt całkowity przeróbki to 27 702 DM.

Firma Hornstein miała swoją siedzibę w Volkertshausen niedaleko Jeziora Bodeńskiego i zajmowała się przeróbką samochodów różnych marek na kabriolety. Niestety od kilku lat firma już nie istnieje oraz zaprzestano produkcji części zamiennych. Według niepotwierdzonych danych firma Hornstein zbudowała ok.35 Scirocco II Cabrio. Ile z nich jeszcze jeździ tego nie wiadomo.

W zeszłym roku odnowiłem troche składany dach. Podczas urlopu moim Cabrio na Węgrzech zamówiłem u miejscowego rzemieślnika nowe elementy. Efekt optyczny jest bardzo pozytywny.

Posiadam oryginalny dach składany, który jest mi już niepotrzebny i mogę go odstąpić innemu właścicielowi Scirocco II Cabrio Hornstein za symboliczną cenę 100 euro. Po dokonanych modyfikacjach dach już nie pasuje do mojego auta.

Moje Scirocco ma silnik 1,8l - 139KM. 2 lata temu został założony katalizator. Tej wiosny oddałem auto do firmy HPG i zaowocowało to mocą ok 160KM. Mimo malej wagi 900kg i sporej mocy coupe prowadzi sie bardzo dobrze. Moment obrotowy jest dobrze umieszczony i mozna czerpać dużą przyjemność z jazdy. Od czasu jak samochód jest używany okazyjnie w celach rekreacyjnych jego zawieszenie Koni zostało ustawione na jazdę komfortowa zamiast na sztywno. Nie mniej jednak auto ciągle dobrze trzyma się drogi na zakrętach.

Oryginalna karoseria została wzmocniona przez Hornstein'a.

Mechanizm otwierania dachu jest podobny do mechanizmu montowanego w Fordzie Escorcie Cabrio - dach jest zrobiony z trójwarstwowego materiału z plastikowymi wstawkami wewnątrz.

Bagażnik jest zadziwiająco duży jak na cabrio, można w nim zmieścić 2 zgrzewki piwa, węgiel i grilla. Nic wiecej nie trzeba :-)"

Właściciel auta mieszka w Karlsruhe w Niemczech. Można go spotkać na corocznych zlotach RoadStar w Holandii.

Zdjęcia z poprzednich zlotów w Holandii można obejrzeć pod następującymi linkami:

Wiecej informacji o kabrioletach można znaleźć na stronie Scirocco News - oczywiście po niemiecku.

Poniżej troche zdjęć Scirocco II Dirka.

Tłumaczenie opisu oraz korespondencja z właścicielem AgaZaKa

Main Menu

Scirocco I

Scirocco II

Scirocco III

Garaż

Logowanie

Znajdź nas na Facebooku!