Witam.
Mam Scirocco mk2 z 1985r z silnikiem 1.8 112km 8v oznaczenie silnika DX.
Pierwszy problem - na zimnym silniku ciężko zapala, chwile kręci a jak chwyci to jak by nie na wszystkie cylindry, szarpie silnikiem, po dodaniu gazu jak wejdzie na obroty chwyta i pracuje równo. Za następnym odpaleniem i na ciepłym silniku pali bez problemu. Ten problem jest tylko na zimnym silniku.
Drugi problem - na ciepłym silniku na wolnych obrotach często falują obroty, zarówno przy obciążeniu (włączone światła wentylator, radio) jak i bez obciążenia. Normalnie trzyma ok 950, jak falują to spadają na 800 i wraca na 950.
Zrobiłem ostatnio duży serwis, rozrząd, paski, olej, świece, wszystkie filtry, linki, pompa płynu chłodniczego, pompa wspomagania, termostat, regulator napięcia, przekaźnik pompy paliwa i inne drobne rzeczy.
Przed serwisem odpalał i pracował gorzej, teraz jest duża poprawa ale zostały jeszcze te problemy o których pisałem.
Czy to może być wina wtrysków? Wymiana wtrysków pomoże?
Co o tym myślicie.
Pozdrawiam
Janusz Hybel
Problem z odpalaniem i falowanie obrotów
-
- Nowy
- Model: Scirocco II
Problem z odpalaniem i falowanie obrotów
- Załączniki
-
- temp10.jpg
- (138.94 KiB) Nie pobierany
- obar
- Fanatyk
- Numer GG: 5123300
Re: Problem z odpalaniem i falowanie obrotów
1. To może być przepływomierz ciepła (siedzi na bloku. Przychodzą do niego dwa przewody paliwowe od rozdzielacza. Może być też uszkodzony zawór na lewym kielichu.
2. To nie wtryski. W JH obstawiłbym sondę lambda jako przyczynę falowania, ale w DXie nie masz (no chyba, że była wersja z sondą).
Sprawdź wszystko na drodze elektrycznej- świece, kable, palec, kopułka, cewka.
2. To nie wtryski. W JH obstawiłbym sondę lambda jako przyczynę falowania, ale w DXie nie masz (no chyba, że była wersja z sondą).
Sprawdź wszystko na drodze elektrycznej- świece, kable, palec, kopułka, cewka.
SOME DO DRUGS, OTHERS DO BOTTLES.
I SOLVE MY PROBLEMS WITH WIDE OPEN THROTTLES!
Szeroki MKII 2.0 16V
I SOLVE MY PROBLEMS WITH WIDE OPEN THROTTLES!
Szeroki MKII 2.0 16V
- szon85
- Początkujący
Re: Problem z odpalaniem i falowanie obrotów
Długo by opowiadać co to może być. Jaki rejon Polski?